Κακοσμία του Στόματος
22 Νοεμβρίου, 2023Η Διατροφή σου να είναι το Φάρμακο σου
14 Δεκεμβρίου, 2023Πάσχεται μήπως από Δυσλειτουργία του Στοματογναθικού Συστήματος; (CMD-CranioMandibulareDysfunktion)
“Δείξε μου τα δόντια σου… να σου πω πως είσαι”
Τα δόντια μας, η γνάθος μας, η γλώσσα μας και όλοι οι μύες του προσώπου, συνδέονται άμεσα με θεμελιώδεις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού:
- λήψη και επεξεργασία τροφής.
- – αναπνοή και κατάποση.
- άρθρωση και ομιλία.
- Διαμόρφωση προσωπικότητας. ( σε μια ομάδα ανθρώπων που μας πλησιάζει, ο πρώτος που θα τραβήξει την προσοχή μας είναι αυτός με το ωραιότερο χαμόγελο)
Το Στόμα μας μπορούμε να το φανταστούμε σαν την κύρια είσοδο του σώματος μας. Είναι η βασική οδός επικοινωνίας του οργανισμού μας με τον έξω κόσμο.
Είναι επίσης, η κύρια πύλη εισόδου για όλους τους μικροοργανισμούς, καλούς και κακούς, που θέλουν να συμβιώσουν μαζί μας και εκεί πρέπει να αποφασίσει ο οργανισμός μας τι είναι καλό και τι κακό και αναλόγως να προετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα.
Νευρολογικά είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος. (Σκεφτείτε ότι το παραμικρό κομματάκι τροφής ανάμεσα στα δόντια, γίνεται αμέσως αισθητό και ενοχλητικό!) Το 1/3 του εγκεφάλου μας είναι απασχολημένο με την ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Για την επεξεργασία της τροφής, έχει την ικανότητα να αλέσει με τα δόντια την τροφή και να την προωθήσει με την βοήθεια της γλώσσας στο επόμενο στάδιο της πέψης.
Η γνάθος μας έχει επίσης την ικανότητα να κινείται με εξαιρετική ακρίβεια, όταν αναπνέουμε, όταν μιλάμε, όταν εκφραζόμαστε και όταν κινούμαστε.
Μυικά έχουμε να κάνουμε με ένα αξιοθαύμαστο όργανο υψηλότατης ακρίβειας, που έχει την δυνατότητα να ασκεί δυνάμεις μέχρι 150 Kgr. και να κινείται με ακρίβεια μικροχιλιοστού και το οποίο είναι λειτουργικά συνδεδεμένο με όλους τους μυς της κεφαλής, των ώμων και του θώρακα. Πάνω από 30 διαφορετικοί μύες συνεργάζονται με μοναδικό συντονισμό και ακρίβεια, για να μπορέσουμε να αλέσουμε την τροφή μας. Κάθε φορά που μπαίνει σε λειτουργία ο μηχανισμός της μάσησης, οι μύες του αυχένα και της ωμοπλάτης ¨ακινητοποιούν¨ το κεφάλι μας μεταξύ των ώμων, για να μπορέσουν οι μασητήριοι μύες να αλέσουν την τροφή και μύες του λαιμού να την προωθήσουν στον πεπτικό σωλήνα. Σκοπός του Σώματος είναι να συντονίσει με το νευρικό σύστημα όλη αυτήν την λειτουργία, με την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση γιό το μυοσκελετικό σύστημα.
Σε όλη αυτήν την „μυική λειτουργική αλυσίδα“ ο πιο σημαντικός παράγοντας ισορροπίας είναι το Επίπεδο Σύγκλεισης των Δοντιών. Αυτό είναι το επίπεδο, όπου κλείνει η κάτω γνάθος και τα κάτω δόντια „κλειδώνουν“ με τα επάνω. Είναι ένα „σκληρό“ επίπεδο επαφής, που αναγκάζει όλο το μυοσκελετικό σύστημα να προσαρμόσει την λειτουργία του πάνω σε αυτό. Φανταστείτε την κάτω γνάθο σαν μία Πύλη, που πρέπει να προσαρμοστεί στον χώρο και να κλείσει ερμητικά, στο σημείο που καθορίζουν δεκάδες μικρο-επαφές των δοντιών μας.
Δόντια πού δεν „κλειδώνουν“ καλά μεταξύ τους, δυσκολεύουν την κίνηση του Στόματος μας, κουράζουν τους μυς και επιβαρύνουν πολύ σημαντικές αρθρώσεις (κροταφογναθική, Άτλας, ώμος). Μία τέτοια ασυμμετρία, μπορεί να έχει τοπικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, πόνοι στον αυχένα, στους ώμους), μπορεί όμως και γενική επίδραση στο μυοσκελετικό μας σύστημα (δυσκολίες στην κίνηση, φθορές στην σπονδυλική στήλη).
Συνηθεστερα συμπτωματα:
α) Πόνοι και θόρυβοι στην Κρόταφο-Γναθική-Άρθρωση.
β) Αποτριβές και φθορές στα δόντια και στα ούλα.
γ) Μυικοί πόνοι και δυσλειτουργία στο κεφάλι, τον αυχένα, τους ώμους.
δ) Πόνοι στο αυτι, ζαλάδες.
ε) ασυμμετρίες προσώπου και χειλιών.
Συνηθέστερα αίτια:
α) απώλεια δοντιών που δεν αποκαταστάθηκε.
β) λανθασμένη Προσθετική δοντιών (κορώνες, γέφυρες, εμφυτεύματα, κλπ.)
γ) Λανθασμένη Ορθοδοντική θεραπεία.
δ) Μυοσκελεττικά προβλήματα, π.χ. από ατυχήματα η χειρουργία στην περιοχή των ωμών η της κεφαλής.
ε) τοξικότητα οδοντιατρικών υλικών.
Θεραπεία
Η θεραπεία μιας τέτοιας δυσλειτουργίας έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποκατάσταση της μυικής και ισορροπίας του Στοματογναθικού Συστήματος. Η λειτουργική Ανάλυση (Funktional Myodiagnostik) και η κατασκευή ενός Νάρθηκα Συμμετρίας είναι κατα κανόνα το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πλεονεκτήματα του Νάρθηκα Συμμετρίας:
Μας δίνει την δυνατότητα να κλείσουμε τα δόντια μας σε ένα συμμετρικό επίπεδο σύγκλεισης „καταργώντας“ έτσι έναν βασικό παράγοντα της Δυσλειτουργίας μας και των συμπτωμάτων μας!
Μας δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσουμε, με έναν αναστρέψιμο τρόπο, ένα νέο Επίπεδο Σύγκλεισης, προτού προχωρήσουμε σε προσθετικές ή ορθοδοντικές εργασίες.
ALA-TRAGUS-Plane: ala of the nose – soft Tragus